Hur blir man datakonsult

När man är konsult på ett företag så är ens uppgift att vara specialist på att ge råd inom ett specifikt område. Många konsulter är därför experter inom exempelvis ekonomi, juridik eller teknik. Inom det tekniska så har många inriktat sig på IT och är där med datakonsulter. Den person som jobbar som datakonsult har i uppgift att bland annat reparera skadad mjukvara på en dator och återställa filer som försvunnit efter att en dator kraschat.  En datakonsult är också expert på datorer och kan bli anställd av företag i syfte att hjälpa dem vid inköp av nya datorer eftersom en datakonsult vet mer om vilken hårdvara som skulle passa företaget mer än de andra som jobbar på företaget. De flesta som jobbar som datakonsulter blir anställda på olika företag via bemanningsföretag som placerar dem där det behövs en datakonsult. Det innebär att många datakonsulter hoppar runt på olika företag där de just då behöver en expert. Konsulter som är fastanställda på olika företag existerar förstås också och då är det vanligt att de är anställda på ett IT företag tillsammans med andra som är kunniga inom IT men andra företag kan också välja att fastanställa en datakonsult om de anser att de behöver en fastanställd sådan. Är man intresserad av IT så kan arbetet som datakonsult vara ett mycket intressant arbete men hur tar man sig från intresserad av IT till att faktiskt bli expert på IT? Hur blir man en datakonsult?

Utbildning inom IT

datorkonsult

Har man stort intresse för IT och skulle vilja bli datakonsult så finns det utbildningar att gå för att kunna bli expert inom ens intresseområde. Exempelvis kan man gå en yrkesutbildning inom IT som det finns många av i olika städer runt om i landet och även utomlands om man känner sig mer manad att studera i ett annat land än i Sverige. Några av utbildningarna man kan välja att studera för att sedan kunna arbeta som datakonsult är exempelvis följande:

IT-säkerhetsspecialist: genom att gå utbildningen som IT-säkerhetsspecialist kommer man sedan att vara specialist på att skydda företag mot olika cyberattacker som är vanliga idag. Förutom datakonsult kan man efter utbildningen bland annat jobba som analytiker, projektledare eller IT-ansvarig på massa olika företag.

IT-säkerhetstekniker: genom att utbilda sig till IT-säkerhetstekniker blir man expert på att skydda företag från olika IT intrång som bland annat virus. Många företag vill ha säkerhetstekniker på deras företag så genom att utbilda sig till det så kommer det inte vara svårt att få jobb i framtiden.

Testare: som testare inom IT får man bland annat testa olika mjukvaror och det är såklart smart att ha kompetens inom det när man arbetar som datakonsult eftersom man ska vara kunnig i att bland annat reparera skadad mjukvara för att vara bra på sitt som jobb just datakonsult.

Civilingenjör i datorsäkerhet: är man ute efter att det ska vara enkelt att få jobb efter avslutat utbildning och dessutom är intressera av IT och specifikt datorsäkerhet så är Civilingenjör i datorsäkerhet en bra utbildning att gå.

sisa-net © 2020