Kraften av artificiell intelligens – AI

Kraften av artificiell intelligens är “så otrolig, den kommer att förändra samhället på väldigt många sätt”, har Microsoft-grundaren Bill Gates sagt.

Artificiell intelligens, eller AI, hittades av John McCarthy 1995. Det är känt som “vetenskap och teknik för att göra maskiner intelligenta“. AI är användningen av datavetenskaplig programmering för att replikera mänskliga tankar och handling genom att analysera data och omgivningar, lösa eller förutse problem och lärande eller självundervisning för att anpassa sig till olika uppgifter.

AI finns överallt, vi använder AI dagligen för vardagliga uppgifter. Oavsett om du använder Siri på din telefon eller om du har Amazons Alexa, använder de båda AI för att slutföra uppgifter och svara på dina frågor. Facebook Feed använder AI för att förutsäga vilket innehåll som är det mest relevanta för dig som användare. Netflix använder AI för att skapa förslag enligt dina visningsinställningar. Sammantaget har AI förbättrat våra liv och gjort det lättare för många att göra sina jobb eller konsumera innehåll.

Rädslor kring AI

Röstigenkänning
Röstigenkänning

Många är dock rädda för att denna teknik börjar ersätta människor i deras jobb. Många är negativa till den potentiella påverkan som robotar kommer att ha på mänskliga arbetare. En rapport som publicerades för några år sedan förutspådde OECD att 66 miljoner arbetstillfällen är mycket automatiserade och denna rapport hävdar att 70 procent kommer att automatiseras under de kommande 15 till 20 åren.

Om vi ​​går tillbaka i tiden och tänker på det, har detta fenomen redan hänt och människor tappade inte nödvändigtvis jobb, men begreppet jobb förändrades eftersom tekniken blev mer avancerad. Vissa jobb har ersatts men många skapades. Jag tror att samma sak kommer att hända med AI. Det hjälper oss att vara mer avancerade, produktiva och engagerade. Robotar kan göra många saker men de behöver mänsklig kraft bakom för att lära dem dessa uppgifter och visa dem i rätt riktning. Många jobb är idag ganska rutinmässiga och AI kan göra det för oss, så att vara kreativ, innovativ och bra på designtänkande är avgörande färdigheter när det gäller framtida jobb. Om vi ​​ser på detta sätt kan allt det leda till en lyckligare arbetsmiljö och ett mer uppfyllande yrkesliv.

I en intervju för CNBC förklarade en av världens rikaste män, Jeff Bezos, hur han inte är orolig för detta kring att robotar tar jobb. I själva verket är han väldigt optimistisk och han hävdar att AI kommer att vara till hjälp och att det kommer att göra människor lyckligare.

”Jag förutspår att på grund av konstgjord intelligens och dess förmåga att automatisera vissa uppgifter som tidigare var omöjliga att automatisera, inte bara kommer ha en mycket rikare civilisation, utan kvaliteten på arbetet kommer att öka väsentligt i förhållande till idag”, sade Bezos.

Många bra berättelser och några dåliga

Med alla de fördelar vi har från AI är framtiden lovande, men finns dåliga berättelser. Dessutom publicerades många fakta som ger vissa tvivel om denna avancerade teknik. Under de senaste åren såg vi att algoritmer och sociala plattformar kan användas av fel orsaker och oetiska skäl om de lämnas utan översyn. Med det sagt kom vi fram till att Huawei, ett statligt sponsrat teknikföretag i Kina betraktas som en nationell säkerhetsrisk av USA, Australien, Nya Zeeland, Japan, Tyskland och kanske Kanada och Storbritannien. Facebooks falska nyheter och dess roll i valet i USA 2016 likaså. Google och Microsoft säljer också sina tjänster till den amerikanska regeringen och många fler. Elos Musk och Stephen Hawking talade även om att oreglerad AI kan leda till katastrof och brott mot mänskligheten. Det verkar som om AI kan vara det bästa eller det värsta som har hänt med mänskligheten. Vilka är dina tankar?

Intelligens för nöje

AI och spel då? Det är inte direkt med spelsidor som erbjuder bordsspel, spelautomater och liknande som man tänker på AI-inverkan. Även om det finns starka inslag. För att maskininlärningen ska bli mer intelligent behöver den data. Ju mer som matas in i självlärande system, desto snabbare kan de ta kunskap och tillämpa den i olika situationer.

Robot
Robot

Data samlas in genom saker som människor utför, ett exempel är just spel. Med detta i åtanke tog Google hjälp med att utveckla sin teknik och släppte en serie AI-experiment som nästan vem som helst kan använda. “AI-experiment är en utställning för enkla experiment som låter vem som helst spela med denna teknik på praktiska sätt, genom bilder, teckningar, språk, musik och mer,” sa företaget.

Genom att spela de spel som Google har skapat och publicerat kan maskininlärningen som driver dem bli smartare. Google har bland annat publicerat en högdimensionell rymdvisualisator och ett exempel på vad neurala nätverk kan se. Dessutom pågår under 2019-2020 stora projekt med att läsa in fraser på olika språk.På distans i alla olika länder sitter frilansare och läser in rader av olika fraser för att bättra på googles röstigenkänning. Så på det sättet har ju AI faktiskt  även skapat jobb.

sisa-net © 2020