Säkerhetshot online

Med ett alltmer digitaliserat samhälle så kommer det självklart dyka upp nya former av säkerhetshot. Många av dessa säkerhet kommer i form av trojaner, virus och så kallade internetmaskar. Jag tänkte att vi skulle gå igenom dessa och se vad de verkligen är för något.

Trojaner

En trojan utger sig för att vara ett datorprogram. Efter att användaren installerat detta datorprogram så kommer dock detta förklädda datorprogram göra sådant som att spionera på användaren, skapa olika slags betalningar eller skicka skräppost. En trojan av en mer avancerad art kan även attackera andra datorer genom din dator. För den vardaglige användaren så är dock det största hotet att en trojan gärna raderar data, ändrar data eller kopierar data. En trojan är en form av skadlig kod och skapas för det mesta i ekonomiskt syfte. Man vill helt enkelt åt andra folks pengar. Trojaner finns i många olika former, allt beror på i vilket syfte man valt att skapa denna trojan. En viss typ av trojan kan nämligen inte göra allting som nämnts ovan utan den måste vara skapad för ett visst ändamål. Med tanke på att många trojaner är skapade för att få en illegal ekonomisk vinning så finns det många så kallade Banker Trojan. Dessa kan stjäla data som berör olika bankkonton, onlinebetalningar som gjorts tidigare och snappar upp uppgifter som har med ditt kreditkort att göra. En trojan är en form av malware och det enklaste man kan göra för att skydda sig mot trojaner är att skaffa sig ett anti-malwareprogram.

Virus

Virus

Datorvirus har vi alla hört talas om. Dessa äventyrar vår onlinesäkerhet genom att infektera ett datorprogram. När detta program väl blivit infekterat kan viruset radera data, avlyssna användaren och mycket mer. Det värsta med datorvirus är dock att de kan sprida och kopiera sig själva utan mänsklig inblandning. Datorvirus är ett väldigt känt begrepp men faktum är att dessa inte används så mycket idag längre då det kommit andra former av skadlig kod som är mer effektiva, exempelvis trojaner och internetmaskar. Ett virus upptäcks även ganska enkelt idag av de virusprogram som finns på marknaden. Om man blivit infekterad av ett datorvirus så kan olika tecken vara att det dyker upp pop-upfönster som ofta vill locka en att ladda ner ett program eller besöka en viss hemsida. Ett virus kan påverka din hårddisk vilket ofta får som påföljd att datorn kraschar titt som tätt.

Internetmaskar

Internetmaskar är en speciell form av datorvirus men internetmaskar sprider sig själva. Detta gör de genom dator till dator, helt på egen hand. Internetmaskar kan med enkelhet orsaka stor skada och den största skillnaden mot det typiska datorviruset är att en internetmask är ett helt eget fristående program. De behöver alltså inte infektera ett program eller fil för att kunna infektera själva datorn. Internetmaskar kan sprida sig genom att kopiera sig själv över ett nätverk, skicka mail till olika användare som då också blir infekterade eller lägga sig på ett inkopplat USB-minne. När man sedan kopplar in det USB-minnet i en annan dator så är den datorn också infekterad. Internetmaskar har idag blivit allt vanligare.

sisa-net © 2020