Spåra hackare på sin dator

Något som har ökat drastiskt de senaste åren är alla cyberbrotten, men samtidigt har även satsningen ökats på att hitta medel för att förhindra attacker från hackers. Det ges flera miljontals kronor i anslag till forskning inom säkerhet och IT. Många har en klichébild av hur en hacker ser ut och är – En socialt missanpassad ung person klädd i en hoodie sittande i sina föräldrars källare. Så ser inte verkligheten inte ut, utan hackers är duktiga tjejer och killar som är fullt normala, men framför allt dem väldigt skickliga på att programmera och mycket intresserade av IT. De hackar för att det är kul och gör allt för att testa att komma genom olika säkerhetssystem. Oavsett varför någon hackar så är det olagligt!

De flesta är oroliga att just deras dator ska bli hackad och få sin identitet och sina pengar stulna, med tanken på hur enkelt det är. Det finns sätt att skydda sig mot hackers och på ett enkelt sätt kan man även spåra dessa. Att spåra en hackare kan man själv göra genom några lätta steg och samtidigt försöka förhindra obehöriga att ta del av känsliga uppgifter eller bli pressad på pengar.

Att spåra

Börja med att öppna DOS-promt i datorn, vilket man gör genom att antingen skriva MS-DOS, command eller cmd i sökrutan längst ner i vänstra hörnet om du använder Windows. Därefter skriver man – netstat – a, som öppnar upp en så kallad rutin med namnet Netstat. Denna identifierar alla de anslutningarna som finns till och från på datorn. Det gör att man kan hitta sådana anslutningar som inte hör ihop med datorns IP-adress. Dessutom går det att förfina sina sökningar ännu mer, så som att hitta en spårväg och veta vilken hacker som har tagit sig in i datorn. Därefter används den brandvägg som finns i datorn för att stoppa hackern.

Skydda sig mot hackers

Skydda sig mot hackers

Det går att skydda sig mot att en hacker tar sig in sin personliga dator. Några goda råd som säkerhetsexperter har delat med sig är:

  • Se till att skydda all utrustning som är uppkopplad till internet, även Smart-tv:n.
  • Ha ett bra och tryggt antivirusprogram, samt använd en router som är säker. En router som med jämna mellanrum går in webbplatsen hos tillverkaren för att få patchar och uppdateringar.
  • Installera inte appar och program från källor som är osäkra.
  • Använd ett unikt och starkt lösenord på routern, enheterna och WiFi-nätverket.
  • Vid öppnande av mejl, se till att dubbelkolla vem mejlet kommer från. Hackers är kända för att sända autentiska mejl för att nästla sig in på datorn. De använder sig av förtroendeingivande namn på företag och sedan skickar erbjudanden, säkerhetsvarningar och falska fakturor. Betala inte en faktura som inte känns igen!
  • Oavsett vart man befinner sig är det viktigt att vara säkerhetsmedveten.
  • Uppge aldrig kontouppgifter och lösenord vid uppmaningar.

Detta var några sätt som ökar medvetandet om säkerheten på alla prylar som är uppkopplade på nätet. Genom att tänka rätt kommer det bli svårare för att hackers att gå in och snoka på datorer, mobiler och surfplattor. Hackers gör allt för att hitta sätt för att lura användarna på pengar eller ta del av känsliga uppgifter.

sisa-net © 2020