Utbildningar inom IT

Idag finns det väldigt många alternativ när det gäller utbildningar. Man kan läsa flera år, lägga till och läsa master. Man kan läsa en yrkesutbildning där majoriteten är praktik. Det finns även kortare utbildningar men som ändå ger en grunden för att klara av yrket. För den som vill kombinera med till exempel arbete så går det även att studera på distans. Så även inom IT, men det IT är ett brett område och man kan studera till många olika professioner inom området.

Intensivutbildning och distansutbildning

Vill man studera men inte vill studera så länge så är en intensivutbildning det smartaste alternativet. Man klarar av utbildningen på några veckor och är sedan redo för vad jobbmarknaden har att erbjuda. Academic Work har en utbildning inom JavaScript. Den är på 12 veckor och efter denna utbildning så är man redo att arbeta som IT-konsult. Det spelar ingen roll om man har arbetat med programmering eller liknande innan, huvudsaken är att man har drivet. Har man rätt driv så kan man med denna utbildning bli en bra IT-konsult.

Här finns det olika längd och intensitet beroende på hur man vill lägga upp sin utbildning. Med eller utan fysiska träffar. Det finns teoretiska utbildningar och lite mer praktiska. Om man är ute efter en mer praktisk IT utbildning så är det en bra idé att läsa en YH utbildning. Det går även att läsa lite grundläggande utbildningar via till exempel folkhögskola eller Komvux. Om man är sugen på att lära sig att utveckla egna datorspel så är ”Gamemaker – spelutveckling på grundläggande nivå” vid Sunderbys folkhögskola ett alternativ.

Högskole- och universitetsutbildning och yrkesutbildning

JAVA-utvecklare

Om man vill skaffa en IT-utbildning på högskolenivå så är IT-högskolan ett givet alternativ. Här kan man bli allt från JAVA-utvecklare till Webbutvecklare. Vill man hellre läsa på universitetsnivå så finns det bra utbildningar på de flesta universitet som Stockholms Universitet, Göteborgs Universitet, Högskolan väst och Linné universitetet. På Högskolan väst kan man studera en utbildning som heter Nätverksteknik med IT-säkerhet. Det behandlar områden inom globala nätverk och man arbetar med nya säkerhetstänk med tanke på dataintrång och de ökade identitetsstölderna som sker.

Det finns en möjlighet att läsa en yrkesutbildning, en så kallad YH utbildning. Det går att läsa detta på ett campus eller distans. Det som passar en bäst. En YH- utbildning är till stor del praktik och den är oftast kortare än en högskole-och universitetsutbildning. En av alla utbildningar som Yrkeshögskolan erbjuder är som Front end developer vilket är en webbutvecklare. Man utvecklar webbsidorna och gränssnitten på det som användarna ser.

Oavsett vilken nivå man väljer att läsa på, hur man väljer att läsa så finns det alltid ett behov av personer med någon form av IT utbildning. Vi lever i ett samhälle då fler och fler IT – tjänster skapas och efterfrågas. På nästan varje arbetsplats behövs någon med någon form av IT-kompetens. Eftersom samhället idag är väldigt digitaliserat så är det inte fel att läsa några IT-kurser. Vill man inte ta en hel utbildning så går en kurs utmärkt. Varför stanna i tiden, följ med i IT-världen.

sisa-net © 2020