Vad är informationssäkerhet?

Informationssäkerhet är egentligen precis som det låter, man för information i säkerhet på ett eller annat sätt.

Hur gör man detta så det blir säkert då?

Information finns i många olika typer, det kan bara va att du ska informera din sambo om att lillan ska hämtas klockan 16 på förskolan istället för 15. Det kan också vara information från läraren i klassrummet. Men sen finns det annan typ av information som inte ska komma ut till allmänheten, exempel är patientjournaler, polisrapporter, forskningsresultat, våra bankkonton eller information om kärnkraftverkets styrsystem. Denna typ av information lagras oftast i en dator. Att skydda den innebär att den alltid finns tillgänglig och då för personer med behörighet samt att informationen inte ändras eller förstörs på något annat sätt. Det är viktigt att ha ett system som inte är för krångligt eller för dyrt. Det kan och ska även anpassas till det ändamål det kan användas för.
När man lagrar information i en dator så krävs det brandväggar och kryptering för att skydda informationen mot intrång ifrån andra datorer. En skicklig data hackare kan lätt annars ta sig in i systemet och komma åt all hemlig information.
Om man ska kolla vidare på olika typer av informationssäkerheter utanför det digitala så finns det andra alternativ.
Information i pappersform kan inte bara stå i en pärm i hyllan där vem som helst har tillgång till, oftast lagras detta i stora arkivskåp med kod och lås, man kan ha ett enskilt arkiv i en annan byggnad där det är vakter och du måste legitimera dig.
För kriminalpoliser som löser mord exempelvis så lagras inte allt bevismaterial i ett förråd eller i datorn på polisstationen utan den arkivdelen brukar oftast vara någon annanstans, även om alla poliser är poliser så är det inte säkert att alla poliser får ta del av all bevismaterial. Vissa fall är hemlighetsstämplade för vissa. I de flesta fallen har man hittat föremål på brottsplatsen eller annat som är kopplat till brottsplatsen och detta förvaras i bevislådor oftast i en förslutningsbar plastpåse som är genomskinlig för att det ska minimera att bevismaterialet vidrörs av obehöriga eller annan personal också för den delen. En privatperson utanför brottet har inte tillgång till något som har med händelsen att göra.  Skulle detta ske så kan bli förödande problem för de som löser mordet eller vad det nu är som har hänt.

fängelse

Ska man som privatperson kanske hälsa på någon i ett fängelse så är oftast besöket övervakat antingen av personal eller övervakningskameror och detta är för att olämpliga saker inte ska sägas mellan de som ses, det får inte lämnas över några föremål eller mat till den som sitter i fängelset.
Allt för att minimera risker för de i fängelset om att föremål överlämnas som man kan skada sig på eller rent av verktyg av olika slag som gör att den fängslade kan rymma.

Beställer man ett nytt bankkort så krävs ofta en ny kod kopplat till det nya kortet, man mottager bankkortet först för att sedan efter några dagar få ett separat brev med koden i, detta är en säkerhet för den som beställer kortet så att det inte ska bli stulet antingen på postkontoret eller i din egen brevlåda.

sisa-net © 2020